Maatilayrittäjän työ on hyvin vaihtelevaa. Toimintaa täytyy suunnitella hyvin. Viljely- ja kasvatussuunnitelmat tehdään useiksi vuosiksi eteenpäin. Tilan ulkopuoliset hankinnat suunnitellaan ja aikataulutetaan etukäteen. Viljeltävät kasvit valitaan viljakierron mukaan. Mikäli tilalla valmistetaan tuotteita myytäväksi asti, täytyy arvioida menekkiä, jotta toiminta on kannattavaa ja kaikki tuotteet saadaan myytyä. Jotta toiminta olisi kannattavaa, täytyy yrittäjän olla hyvin perillä talousasioista ja kirjanpidonkin pitää olla ajan tasalla. Jokainen tuotannon vaihe täytyy tuntea hyvin.

Yleensä yrittäjä hoitaa itse eläimet, pellot ja metsän. Tarvittavat koneet saattavat mennä rikki ja tarvita huoltoa. Yrittäjän rooli on tarvittaessa myös koneenkorjaaja. Suurilla tiloilla työtä on niin paljon, että työntekijöitä palkataan tekemään osa töistä. Yrittäjän täytyy olla oma-aloitteinen, pystyttävä tekemään päätöksiä ja kannettava vastuu tekemistään päätöksistä. Yrittäjän täytyy olla monen alan asiantuntija.

Kehittyvä maatila

Toimintaa on myös jatkuvasti kehitettävä. Yrittäjä saattaa myös myydä osaamistaan koneurakointina, maanrakentamisena, metsänhoitona tai koneiden huoltona. Tilalla saattaa olla myös hevosia, jolloin niitä vuokrataan ratsastuskäyttöön. Saattaapa tilalla olla ratsastuksenopettajakin, joka opettaa nuorille ratsastusta. Tilalle saattaa päästä tutustumaan eläimiin ja majoitustakin voi olla tarjolla. Yrittäjällä voi myös olla päivätyö jonkun toisen työnantajan palveluksessa. Tällöin normaalin päivätyön jälkeen yrittäjä jatkaa pitkään iltaan asti tekemällä maatilan töitä.