Luomutuotannossa kasvien viljelyssä, eläinten kasvatuksessa ja niistä saatavien elintarvikkeiden valmistuksessa käytetään luonnonmukaisia menetelmiä. Menetelmää sovelletaan koko tuotantoketjuun alusta loppuun asti. Luomuviljelyssä kasvien tarvitsemat ravinteet lisätään maahan karjanlantana, kompostina tai viherlannoituksena. Kemikaaleja ei käytetä ollenkaan. Luomupellon tunnistaa siitä, että pellolla kasvaa normaalia enemmän rikkaruohoja. Viherlannoituksessa hernekasvipitoinen kasvillisuus kynnetään maahan lannoittamaan peltoa. Peltoon voidaan myös lisätä kivennäisjauheita, jotka ovat peräisin luonnosta.

Pelloilla noudatetaan viljelykiertoa, joka tarkoittaa sitä, että pellolla viljellään vuorovuosina viljaa ja apilaa. Apila ja palkokasvit sitovat typpeä maaperään. Luomutuotantoa voidaan soveltaa myös kasvihuonetuotantoon. Luonnonlannoitteita sekoitetaan kasvuturpeen joukkoon ja kasvit saavat hyvän kasvualustan. Tuhoeläimiä vastaan taistellaan torjuntaeläinten avulla. Niitä ovat mm. petopunkit, kirvavinokkaat ja jauhiaiskiilukaiset. Mikäli normaalituotannosta siirrytään luomutuotantoon, saadaan viljaa kutsua luomuksi, kun sitä on viljelty luonnonmukaisilla menetelmillä katkeamattomasti vähintään kolme kasvukautta.

Luonnonmukaisuus

Luonnonmukaisesti kasvatettuja tuotteita arvostetaan yhä enemmän. Ympäristövaikutuksista ja ympäristön hyvinvoinnista ollaan tietoisia ja luonnonmukaisesti tuotetusta ruuasta halutaan myös maksaa entistä enemmän. Puhtaisiin elintarvikkeisiin panostaminen koetaan panostamisena omaan terveyteen ja tulevaisuuteen. Luomutiloille halutaan mennä tutustumaan ja monille tiloille pääseekin näkemään tilan toimintaa. Tiloilta voidaan myös ostaa jatkojalostettuja tuotteita. Monella tilalla on pieni myymälä, jossa tuotteita myydään. Mikäpä olisikaan mukavampi tuliainen, kun tilalta ostettu tuote, jonka valmistuksen joka vaiheeseen on päässyt itse tutustumaan. Tilalla voi olla myös työnäytöksiä, jotka jaksavat kerrasta toiseen kiehtoa lapsia. Usealla tilalla on nykyisin myös mehiläistarhausta muun tuotannon lisänä. Hyönteispölytys on ruuantuotannolle tärkeää. Omalla mehiläistarhauksella voidaan varmistaa, että mehiläisiä on lähistöllä riittävästi. Monet mehiläistarhaajat keräävät vain mehiläisille ylimääräisen hunajan. Itsekasvatettu hunaja täydentää tilalla myytävien tuotteiden valikoimaa. Monesti maatilojen myyntihittejä ovat mehut, marmeladit ja hillot. Toivottavasti maatilojen tuotteista saadaan nauttia myös tulevaisuudessa.